HISTORIA MUSEU MATERN

Resum llibre TOTMARE de Magda Sanrama

 

1967

El 5 d´agost de 1967 apareix publicat a "Diario de Barcelona" un article encapçalat pel títul: "Un excepcional e interesante museo de recuerdos dedicados a la madre. Existe el propósito de su ubicación en la Villa" (Sant Vicenç dels Horts).

El 9 d´octubre de 1967 apareix a "El Noticiero Universal" i el 10 d´octubre del mateix any apareix a "La Vanguardia" dos articles amb els títuls: "La Candidatura de un periodista: Claudio Colomer Marqués" i "Mi Candidato:Claudio Colomer Marqués", respectivament. Aquest articles han sigut escrits per Juan Aparicio, director de la primera escola de periodistes. En els dos es fa referència de la seva ubicació del Primer Museu Matern a Sant Vicenç dels dels Horts fundat per Magda Sanrama Felip.

1968

El 5 de maig de 1968 apareix a "Diario de Barcelona" un article amb el títul: "Hoy presentación del Museo de Madres Excepcionales". El nom del museu segueix amb diplomacia els temps polítics de l´època.

Intent frustrat per l´adquisició de la Medalla World Congress of Mother 1955 al Palau de Ginebra.

Contactes el juliol de 1968 amb el cònsol de Sttutgart i el periodista alemany Theo Stol per l´adquisició de la condecoració Mutterkreuz ,creu nazi a la Mare en tres categories: bronce, plata i or. Diferents comunicats de premsa apareixen durante el mes de setembre interessats pel tema.

Els contactes amb Antonio Machín fa pensar sobre la donació de la seva cançó "Madrecita".

Marcos Redondo fa donació d´un plat de ceràmica amb la imatge de la seva mare.

Maurice Chevalier dona una fotografia a on es pot veure una placa amb el nom de la seva residencia "La Louque" nom afectuós que donava a la seva mare.

Arriba per correu aeri des de Bremen la fotografia de l´avia del Princep de Prusia, última emperadriu reinant de l´imperi alemany Augusta Victoria, amb dedicatoria.

Adquisició de un lot discogràfic de la companyia Belter amb cançons maternes.

Donació d´una composició realitzada pel Mestre Antoni Casasampere.

L´atleta Constantino Miranda dona la camiseta que va portar a la carrera d´Espanya que va guanyar. Porta la senyal de dol per la perdua de la seva mare quan en aquesta roba portava brodat per ella l´escut del Club Deportiu.

El 23 de novembre de 1968 es porta una instancia a l´ajuntament de Sant Vicenç dels Horts per donar a conèixa oficialment el Museu Matern amb un document redactat amb l´ajuda de l´advocada Carmen Moreno.

1969

Mary Sampere fa donació de l´escultura del seu cap realitzat per Lobo.

El 3 de maig de 1969 s´emet per televisió amb motiu de la celebració del Dia de la Mare, el dia 4 de maig de 1969.

Arriba per valisa diplomàtica el retrat de la mare de Pau VI.

Convocatòria de la Primera Exposició Materna. Inauguració el dia 25 de juliol amb el nom Exposición de Arte y Amor Materno. Alguna de les obres exposades van ser donacions.

El 13 de juny de 1969 es va retratar la condecoració "MutterKreuz" en or propietat del matrimoni Martinet Pastó i la seva muller Ursula Holberg que va portar expressament per la foto.

El 28 d´octubre de 1969, el marit i el fill Joan Lluís de Magda Sanrama Felip, surten cap a Moscú en un Renault 8. Hi ha una trobada amb el Comité de Dones Soviètiques per intercanvi cultural pro-Museu Matern.

1970

El 3 de maig de 1970 s´inaugura la I Setmana d´Exaltació Materna a Sant Vicenç dels Horts. S´organitza activitats de caràcter social amb l´ajuda de Nestlé per reunir a Trigèmins, quadrigèmins o més i ser obsequiats. A Terrassa, Barcelona, ja han nascut els primers quintigèmins d´Espanya i pel Museu s´aconsegueix una peça molt significativa com és el "camisa de dormir" i parir donada per la mare Isabel Hernández Meyla de Castro, el dia 24 de juny de 1970. (més informació en la secció de Hemeroteca).

Nestlé cedeix les seves obres d´art sobre maternitats per l´exposició.

Prénatal organitza un sopar amb desfilada de models "pre-mama".

Els ginecòlegs Casas Estrada, Sala Ponsati i doctors Garriga Roca i Saladrich realitzan conferències a la setmana materna.

L´artista Montserrat Faura, presentada per Lina Font, realitza una conferència titulada "la Mare a través de l´Art".

S´aconsegueix 4.000 pessetes per realitzar un mata-segells especial amb motiu de la celebració de la I Semana d´Exaltació Materna. Correus instal·la una estafeta per segellar els sobres al·lusius amb una obra materna il·lustrada de Carmen Martín-Viola. L´obra escultòrica donada, anomenada Plenitud, fa 1,36 m. Amb l´ajuda de dos homes es recull en el Museu d´Art Modern, ubicat al Parlament de Catalunya.

Projecció de la pel·lícula La Mare de Turí.

Visita a Mauricio Chevalier a la seva casa "La Louque", nom efectuós que donava a la seva mare.

Lilia Stefankina del Comité de Dones Soviètiques amb Elena Obrastsova i el seu pianista, participants del Concurs Internacional de Cant "Francisco Viñas" visitan el Museu Matern. Firman el "Llibre d´Or". Lilia Stefankina fa entrega de dues fotografies: la mare de Yuri Gagarin i la primera dona-mare cosmonauta Valentina T. Nikolaieva. Elena Obrastsova i el seu company guanyant el Primer Gran Premi femení i masculí, respectivament, d´aquell any 1970.

El Museu rep carta i foto de Golda Meir.

1971

Celebració de la Segona Exposició Materna en el Palau de la Virreina, Barcelona. S´exposa 48 obres. Entre elles l´obra de Luisa Granero, tret del vestíbul de la Maternitat de Barcelona. També s´exposa el voluminós llibre de Eliseo Cantón, fundador del Museu de la Clínica Obstètrica de Buenos Aires, gràcies als contactes amb els ginecòlegs i directors de la Maternitat, doctors Carlos Carceller i Casals Puntí. Es va tindre que retirar el dia 13 de setembre el fòrceps i alguna peça més per no clausurar l´exposició. Amb motiu d´aquesta exposició s´aconsegueix 16 obres d´art més pel Museu.

El repart dels premis per sorteig pels participants de la Segona Exposició Materna va tindre lloc el 9 d´octubre a "Can Cullaretes". El primer premi de 10.000 pessetes fou per l´artista Carmen Martín Viola; el segon premi de 2.000 pessetes fou per Juan Abelló Martín i el tercer premi de 1000 pesetes fou per Rosa Miró Cabonell. El Banc de Bilbao obsequia amb regals als comensals.

1972

Viatge a Estats Units a febrer. Apareix un artícle en el diari "Diario la Prensa" de Mario González a Nueva York. Visita a Pau Casals a Puerto Rico. Pau Casals no oblida parlar de la seva mare que tant li deu el que és. Durant els tres dies que van estar amb ell coneixen a Yevgeni Yevtushenko, poeta rus que va fer entrega d´una carta firmada per ell.

El 15 de maig de 1972 s´inaugura la II Setmana Materna al carrer Major de Gràcia, 116 de Barcelona, facilitat per "La Caixa". S´aconsegueix una obra, titulada "Cariño" de Nuria Tortras i Planas per il·lustrar el sobre al·lusiu que acompanyaria al mata-segells especial otorgat per la Direcció General de Correus i Telecomunicacions.

El dia 16 de maig Carmen Moreno i Magda Sanrama viatgen cap a Madrid per assistir a l´audiència concedida per S.A.R. la Princesa Sofía al Palau de la Zarzuela. La Princesa estava indisposta però les rep el Príncep Don Juan Carlos.

Projecció "Viatge a Moscú Pro-Museu Matern".

1973

Pipo Pozzi de Firenze, Italia, enviauna obra el 6 de març de 1973.

L´abril el Museu rep carta de la princesa de Mónaco per notificar que envia un retrat.

El pintor i crític d´arte Evelino Perpiñan Yuste fa donació de la seva obra "Transición" pel Museo.

Inauguració de la Tercera Exposició d´Art i Amor Matern el dia 11 de setembre de 1973 a la Sala d´Art del Corte Inglés. L´obra d´art "Ternura" de Madame Guidou es robada. El Corte Inglés es fa responsable i abona el seu valor a l´artista per realitzar una altre obra pel museu. El sorteig per l´entrega de premis el realitza la mà inocent d´un fill dels artistes, fou Oscar Solernau Bilbao. El primer premi de 15.000 pessetes va anar cap els Estats Units per l´artista Villarini qui va participar a l´exposició amb tres obres. El segon premi de 7.500 fou per l´artista Plana i el tercer premi de 2.500 per Malet. L´exposició es va clausurar amb el mateix explendor del segell del Corte Inglés. Els artistes i representacions oficials estavan contents i el Museu aconsegueix 18 obres d´art més. Gràcies a aquestes trobades alguns artistes cumpleixen la promesa de donar més obra.

L´exposició que es va realitzar a El Corte Inglés posteriorment fou de l´artista madrilenya Nati Cañada que curiosament va ser tot maternitats. La Sta. Hortensia, directora de la Sala d´Art de El Corte Inglés, avisa al Museu de que l´exposició s´inaugurava el 6 d´octubre de 1973. Els contactes amb l´artista van ser satisfactoris i donaria una obra pel Museu. Aquesta obra va il·lustrar el sobre al·lusiu per la III Setmana Materna.

El 12 de desembre de 1973 s´inaugurava una exposició del jove artista Constantino Bolinches a Sant Boi de Llobregat. Els contactes amb l´artista permeten obtenir una obra pel Museo.

La reunió amb D. José Martínez Estrada de l´"Instituto Nacional de Previsión" aconsegueix pel Museu les medalles espanyoles del "Premio a la Natalidad" i"Promoción Familiar" que des de el 1971 s´anava darrera per mitjà del ministre Licinio de la Fuente.

Arriba per correu de Villagiralda (Portugal) la fotografia de la Condesa de Barcelona, mare de Juan Carlos I, rei de Espanya.

1974

Arriba el dia 9 d´abril de 1974 des de Madrid l´obra "Contemplación" de Nati Cañadas pel sobre al·lusiu de la III Setmana Materna amb el seu mata-segells corresponen concedit per Correus. A la Sala cedida per l´Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts per les conferències programades ("els drets humans i la mare" i "USA viatge pro Museu Matern") també s´exposa amb les obres del Museu.

El 13 de juliol de 1974 arriba per correu altres medalles espanyoles iguals enviades pel ministre Licinio de la Fuente i de la Fuente.

El dia 12 de novembre de 1974 arriba per correu el llibre de Fraderick Laboyer titulat Por un nacimiento sin violencia.

El 23 de novembre de 1974 un grup d´interessats i estudiosos de la comarca del Baix Llobregat format per Isidro Clopas de Martorell, Carlos Martí i Joan Vendrell de Sant Boi, Joan Tort i Joan Pi de Molins de Rei, Francisco Subirana de Esparraguera, Jordi Romero de Sant Joan Despí, Onofre Pelfort de Cornellà, Albert Massegut de Pallejà i Mn. Josep Mª Canals de Corbera junt amb Magda Sanrama forman la Junta per fundar el "Centre d´Estudis Comarcals del Baix Llobregat".

1975

El dia 7 de febrer de 1975 es sol·licita per escrit a l´Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts una proposta per la construcció d´un Hospital Maternal en els terrenys cedits a la població per part de Doña Francisca Simón Aldabó Vda. de Cirera. La proposta no evoluciona.

Del 11 al 20 d´agost de 1975 es realitza la IV Exposició d´Arte Matern a la Sala cedida per "La Caixa" a Andorra.

El 6 de setembre de 1975 l´escultor Juan Mayné Torres dona un curiós "tronxo", titulat "Estirpe", pel Museu.

artista Leopold Altés i Molins de la Colonia Güell dona una obra, titulada "Vetllar el fill" per il·lustrar els cartells per la propera setmana materna.

El 21 de novembre d´aquest mateix any es convoca, amb motiu de l´ "Any Internacional de la Dona", una conferència amb Mª Aurelia Capmany amb el tema Dona avui. I el dia 28 de novembre es projecta el viatge a EEUU - Canada- Puerto Rico en pro-Museu Matern amb l´ajuda de l´Obra Cultural de la Caixa de Pensions per la Vellesa i de l´Estalvi en la Saló d´Actes de l´Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.

Per nadal surt publicat el llibre Recortes de Prensa 1960-1975 de Magda Sanrama. En ell es recull moltes de les noticies pro Museu Matern.

1976

A Espanya durant aquest any 1976 havia molta activitat política local i general. Tot estava a flor de pell i el permís del Govern Civil per celebrar els actes programats per la IV Setmana Materna no arribavan. El dia 8 de novembre de 1976, el primer dia en que tenia que intervenir la advocadessa Consuelo Goñi de Desojo amb la conferència titulada "Drets de la Dona", arriba una carta del Govern Civil que prohibeix la celebració dels actes.

El 4 de desembre de 1976 se realitza un mitín feminista organizat per l´Associació Catalana de la Dona en el Palau Blau-grana II. Magda Sanrama intervé amb la ponència "El primer Museu Matern del món a Catalunya, reconegut per la dona dels països més avançats, s´adhereix a aquest despertar de la dona del nostre país, per a lluitar conjuntament per les nostres reivindicacions".

1977

L´artista Montserrat Riera de Rosiñol dona una obra titulada "Primera caricia" el 11 d´abril de 1977 per il·lustrar el catàleg per la V Exposició Materna que va tindre lloc a la Sala cedida per "La Caixa" de Sant Vicenç dels Horts. A més realitza dues obres més per escullir una per la portada del llibre Casas Natales.

El pintor Celeiro donava dues obres que podien recullir a la Galeria d´Art Matisse de Barcelona un cop clausurada. Els seus títuls són "En la galaxia de Gutenberg" i "El milagro". L´artista Juan Hernández Navarro també participa amb la seva obra "L´Hereu" donada al Museu. Madame Guidou no falta a la participació de l´exposició amb la seva obra "Desig Maternal". Núria Ribot Rius dona l´obra presentada amb el títul "Record de la meva Mare".

El 26 de desembre de 1977 es realitza la inauguració i el sorteig de premis. El primer premi de 5.000 pessetes va ser per Núria Ribot Rius. El segon premi de 2.500 pessetes per Juan Hernández. I el tercer premi de 1.250 pessetes fou per Celeiro. Aquestes quantitats eran simbòliques però ben acollides per tots. Per portar a terme aquesta exposició es va contar amb 5.000 pessetes de "La Caixa", 2.000 pessetes de la entitat bancaria Banesto, 2.000 pessetes del Banc Condal, 7.000 pessetes del Banco Sabadell, 2.500 pessetes de la Caixa del Penedés i amb el que la Diputació o la Generalitat aportés. A més de la subvenció anyal de l´Ajuntament de 12.000 pessetes que encara concedia per la netaja i conservació. Amb aquestes quantitats es podia cubrir els gastos de la impremta, els sobres al·lusius de marcofilia i la marcofilia de la Direcció General de Correus i Telecomunicació. A més de pagar els trofeus, els desplaçaments, el montatge i desmontatge de la exposició, etc. Era impossible gratificar amb premis en metàl·lic més suculents, dotar-los amb més diners encara que els artistes ho mereixent.

1978

Amb motiu de la visita al Museu de Victor Català, pseudònim de l´escriptora Caterina Albert, el museu obté el llibre La Mare Balena, editat el 1920. Fou enviat pel nebot Lluís Albert Rivas.

En el mes de juny va tindre llocuna taula rodona en el Palau de Congressos de Montjuïc amb els parlaments de heroïnes de la Guerra Cívil. El Museu pot realitzar els retrats d´aquestes dones lluitadores i començar, així, una secció política en el Museu de Mares que van lluitar per les llibertats democràtiques o, simplement, defendre i fer costat el/la fill/a que lluitavan per els drets. Sobre aquestes histories l´escriptora Tomasa Cuevas va realitzar tres llibres titulats: Mujeres en las cárceles franquistas (1982), Cárceles de Mujeres (1985), Mujeres de la resistencia (1986).

Per il·lustrar les invitacions de la V Setmana Materna l´artista Mª Paz García Borrón va fer donació d´una obra pel Museu.

A la V Setmana Materna es va fer una exposició de Mares Heroïnes a l´Associació Catalana de la Dona. A la inauguració els parlaments van ser realitzats per Anna Mercader , Tomasa Cuevas i Magda Sanrama. Les paraules de Tomasa Cuevas van emocionar, inclós van fer plorar. Teresa Pàmies va escriure un article titulat "Mares heroïnes" en el diari Mundo Diario el 23 de desembre de 1978.

El fundador de la politeca Capadefis, Senyor Josep Font i Solsona, va donar una fotocopia de la partida d´òbit de Agustina Zaragoza i Domènech, Agustina de Aragón.

La representant de la Junta de la Associació Catalana de la Dona Conxa Murall dona pel Museu el llibre Las madres solteras de Mercedes Soriano. Eugenio Castells dona el llibre El derecho a la contracepción. Antonina Rodrigo fa donació pel Museu dels seus tres llibres dedicats a la seva mare.

Per realitzar la V Setmana materna s´aconsegueix 5.000 pessetes de l´Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts però en aquest any 1978 es rebaixarà la subvenció de 12.000 pessetas anyals a 5.000 pessetes i foren les últimes pessetes rebudes com ajuda econòmica de l´Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.

1979

Neus Català tenia molt clar el treball realitzat per Magda Sanrama pel Museo Materno. El 11 de gener de 1979 fa una trucada per dir que venia de França amb una companya que vivia a Lyon i que estava disposada a col·laborar amb el Museu. A Barcelona les tres no van faltar a la trobada. Ací va tenir lloc el primer contacte amb Dolors Gene. Era una de les poques supervivents del camp nazi de Ravensbrück i que encara conserva l´uniforme d´aquest camp.

1980

Obtenció de noves peces per la secció Mares-heroïnes pel Museu Matern: Roba de vestir, uniformes reglamentaris femenins pertanyent als camps de concentració de Ravensbruck, Frossenbork (Alemania) y Hollaichen (Checoslovaquia). Donació de les mares deportades catalanes Carmen Boatell i Teixidor i Dolors Casadellas i Puig, lluitadores de la resistència durant la Segona Guerra Mundial, a principis de 1942.

Amb respostes a les cartes enviades al Ministre de Sanitat Sánchez de León arriba per correu la nova "Cartilla de Embarazada". El Museu ja tenia les cartilles de 1953 de l´Institut de Previsió que el Ministeri de Traball les anomenava "Documento Maternal".

Per la VI Exposició d´Art Matern es va obtenir l´obra de Lola Anglada per il·lustrar els catàlegs. "La Caixa" cedeix el Palau Meca. La inauguració fou el 1 de febrer de 1980 amb la presència de la filla de "l´avi", Maria Macià. El sorteig de premis fou per Mariens, primer premi amb 7.500 pessetes, Adelaida Murillo, segon premi amb 5.000 pessetes, i Lucas, tercer premi con 2.500 pessetes.

Doña Pilar Lizarriturri de Trigo va donar pel Museu un dibuix de Pepita Maynadé. Felisa Puente dona el llibre La Madre de Grazia Deledda. Arribas Castro dona el seu discMamá quiero tocar el violín.

Durant aquest any venen les primeres visites en grup organitzada per mestres. Les condicions de la sala no permiten la visita de tot el grupo sencer i es feia escalonadament. El 1993 es farien les últimes visites colectives per evitar que les precaries condicions pogués perjudicar el seu contingut.

A finals de 1980 s´inaugura la VII Setmana Materna. En aquesta ocasió l´exposició tractarà sobre les Cases Natals. Amb això Magda Sanrama realitza un estudi sobre la relació de la mare amb la personalitat reconeguda a la placa. El contacte directe amb personalitats o familiars permet aconseguir més peces pel Museu. Una d´elles fou la carta que escriu Pau Casals al seu germà Enrique Casals demanant tan sols que tingui cura de la seva mare. Aquesta fou la carta trobada després de llegir una infinitat de cartes que la muller del Sr. Enrique Casals va posar davant de Magda Sanrama per buscar allò que més representabva pel Museu.

La senyoreta Pilar Lagunilla, filla del Doctor Rafel Lagunilla Plandolit, fa donació dels instruments que utilitzava el seu pare pels embarassos.

El Doctor Dexeus va entregar pel Museu quatre llibres, cartells i un segell de Japó al·lusiu a un congrés de ginecologia i obstetricia.

Durant aquest 1980 va començar la petició realitzada a la sucursal de "La Caixa" de Sant Vicenç dels Horts per aconseguir l´escultura de 1,15 m. d´alçada firmada per E. Serra que es trobava en un terrat degut a les reformes de l´edifici de la sucursal. Va ser un final feliç. Finalment el 14 d´abril de 1983 es va pagar pel seu transport 1.500 pessetes més 200 de propina.

La coral "El Llessamí" de la Societat Recreativa "La Vicentina" fa donació d´un disc amb la cançó "Cant a la Mare" dedicat i firmat. La música és del compositor Antoni Casasampera i la lletra de Narcís Lunes.

1981

Fou durant aquest any la revolta militar en el Congrés dels Diputats, coneguda com el 23-F. Aquest aconteixament històric també ha sigut representat en el Museu gràcies a la donació de la diputada Anna Balletbó que va poguer sortir del hemicicle per trobar-se embarassada de bessonada. Va tindre que tornar a entrar per recullir la seva cartera i aquesta va ser la donació amb la documentació per explicar i recordar l´episodi de la política espanyola des de la perspectiva materna.

Neus Català va fer entrega d´una llibreta de receptes de cuina anotades per les mares del camp d´extermini nazi de Ravensbrück. En ella recordavan els menjars més apetitó mentres pasavan gana.

A la Sala quatre del Palau de Congressos de Montjuïc es va muntar una exposició de Cases Natals amb motiu de la celebració del programa "La Dona Avui-81- Setmana de participació" amb la presentació oficial en mans de Doña Rosa Domènech, coordinadora de l´Àrea de Serveis Socials de l´Ajuntament de Barcelona.

El juny d´aquest mateix any l´exposició fou instal·lada en el poble de Cervelló a petició del col·legi L´Ennec Bonfill. Aquest mateix any s´exposa a la Sala-metro de la plaça Universitat.

El Doctor Revilla va fer donació d´instruments quirúrgics un altre cop, els llibres Ioga i naixement de Reguant, Victoria Kent i altres.

Hi ha nova donació artística de Franscisco Belso, Maria Rosa Viladoms, Núria Pompeia i Mariens.

L´Institut Dexeus va ajudar en els primers contactes amb el doctor Patrick Steptoe quan va venir a Barcelona per un Congrés que es va realitzar en el Col·legi de Metges de Barcelona el 26 de novembre.

El contacte de Magda Sanrama amb les amistats Antonina Rodrigo, Conxa Murall, Maria Dolors de Cruells i Agustí Pons ajudaràn a contactar amb Frederica Montseny, primera ministra dona d´Espanya i segona d´Europa. La primera fou la rusa Alejandra Kollontai. Era anarquista i líder de la CNT. El 17 de desembre de 1981 Magda Sanrama va poguer telefonar-la a Toulouse.

1982

El 15 de gener de 1982 Magda Sanrama junt amb el seu marit i filla van anar cap a Toulouse amb motiu d´acreditar el Museu amb documents i fotografies. L´opinió de Frederica Montseny fou tan favorable que van tornar a Espanya amb el bastó metàl·lic que utilitzava i la seva història. Els contactes no es van perdre. En un acte polític en el Jardí de la Marquesa a l´Hospitalet de Llobregat va tindre lloc una entrevista previament acordada i amb això la donació pel museu del "passaport diplomàtic". Magda Sanrama va firma un compromís i aceptar certes condicions que admet i acepta. Entre les notes de la museòloga escriu: "És un document que pocs espanyols han vist i que no veuràn si no venen al Museu Matern". Així sigui.

El 25 de febrer ve la periodista Lola Molinero de "La Vanguardia" amb un equip de sis professionals per l´entrevista amb Magda Sanrama que formaria part del programa "Trobada".

En el programa d´Enriqueta Linares de Radio Miramar, Magda Sanrama fou entrevistada varies vegades.

L´emissió del programa "Anem" en directe amb la periodista Arribas Castro de radio Nacional 5 va connectar amb la pintora Maruchi Ripoll qui al sentir a Magda Sanrama, emocionada, va trucar per fer donació d´una obra. Va entregar l´obra titulada Maternidad universal.

Durant aquest any va haver-hi varies entrevistes per radio. Entre elles Radio-4, Radio Sabadell, Radio Sant Vicenç.

Viatge de Magda Sanrama amb la seva filla a Bourn Clinic per visitar al doctor Patrick Steptoe. Davant la absència del doctor per estar de viatge, la seva secretaria Ellis va atendre la petició de donar el material utilitzat per la primera Fecundación in Vitro amb èxit.

A Londres es va comprar en una tenda d´antiguitats de la II Guerra Mundial la condecoració "MutterKreuz" en bronce i plata.

Durant aquest any també s´aconsegueix pel Museu donacions dels doctors Josep Mª Sala Ponsati, Carlos Carceller, Revilla i altres. I el suport moral per escrit del doctor Xavier Trias del "Servei d´Assitència Sanitària de la Generalitat de Catalunya".

La visita d´un grup de l´Associació Catalana de Matronas fou el que introdueix una curiosa mostra de melics com són el Concurs de Melics celebrat a Caldes de Bohí. El Sr. Samarra de Terrassa proporciona la primera col·lecció fotogràfica.

El cònsol general del Reinat de Marroc, Youssef Fassi Fihri amb el seu seguici, visita el Museu.

La segona dona ministre del Goviern Espanyol, Soledad Becerril, envia una fotografia dedicada.

Victoria Sau fa donació dels seus llibres. Un d´ells dedicat a la seva mare.

Dolores Ibarruri ens envia una fotografia dedicada i els seus llibres.

El 15 de novembre arriba la fotografia de la casa natal de Habib Bourguiba, president de la República de Tunicia.

Mercè Sala i Schnorkwski fa donació de la banda de tinent d´alcalde de l´Ajuntament de Barcelona.

Amb motiu del "Vè. Cicle de Cinema Feminista" celebrat a la Filmoteca de Barcelona Montserrat Gudiol i Corominas fa entrega d´una obra pel Museu per la il·lustració del sobre al·lusiu del mata-segells especial concedit per la Direcció General de Correus i Telelcomunicació, que instal·la en el vestíbul l´oficina temporal de correus pels col·leccionistes de marcofilia.

1983

El curs de Museologia de la Generalitat, iniciats el 1980, permeten obtenir a Magda Sanrama el diploma de museòloga.

1984

Donació realitzada pel Dr. P.C. Steptoe del material utilitzat per la fecundació in vitro del primer Baby probeta, Louise Brown. A la carta ens indica que els aparells són fabricats per ells i no comercials.

1985

El Museu adquireix la pintura "Complacencias" de Mariens i l´escultura " Parir en dos mundos" d´Arias.

La clínica Dexeus per mitjà del Dr. Barri fa donació de quatre peces del primer Baby probeta d´Espanya de Fertilització in Vitro.

Magda Sanrama Felip acaba el llibre Cases Natals de Catalunya. Ed.Sirocco, 1985.

1986

El 5 d´abril de 1986 Magda Sanrama Felip funda l´Associació "Centre d´Estudis i Activitats Maternes", CEAM, amb l´objectiu de crear el Museu Matern. El resultat associatiu no va ser positiu doncs l´ajuda de socies per la gestió no va funcionar.

Durant aquest any hi ha gran afluència de visites al Museu Maternu. Per la falta d´espai les visites es feien per etapes. Era totalment gratuït. Es va tindre que suspendre les visites doncs les condicions arquitectòniques no permiten un correcte acondicionament i seguretat de les peces. L´espai es va convertir en el Racó Matern de Magda Sanrama.

1987

Gràcies al regidor Sr. Torres, la Regiduria de Transports i Circulació de Barcelona entrega pel Museu la senyalització circular.

1988

Les inundacions per una tempesta d´aigua d´aquest fatal any 1988 malmet alguns objectes, materials, diaris, etc.

1989

Televisió Espanyola s´interessa pel Racó Matern de Magda Sanrama. El realitzador Ángel Espada i la periodista Josefina Rein es presentan el 19 d´octubre amb un equip per rodar i emetre en el programa "Sábado Revista".

El 3 de desembre d´aquest any la Señora Rosario Meca dona uns caminadors antics pel futur Museu.

La CEAM instal·la un stand a "La dona pot fer-ho" que organitza l´Institut Català de la Dona.

L´artista Libia Monteoñate ve de New York per entregar una obra pel Museo.

La nadadora Montserrat Tresserras fa donació del banyador amb el que va ser vencedora en el riu Uruguay, en el riu Panamà i en les 55 horaes d´Ibiza.

1990

1991

El 6 de novembre de 1991 a instàncies de la regidora de Cultura de Sant Vicenç dels Horts , Mercè Andreu Cardús, l´alcalde Ricard Pérez i Miró visita la Sala-Museu ubicada al carrer Barcelona, 302. Proposen la seva ubicació a Can Sala, Masia en el barri del Serral de SantVicenç dels Horts.

1992

Albert Sisteró fa donació de l´obra Angoixa materna a Somàlia pel díptic promocional del Museu.

TV3 emet un reportatge del Museu el 27 de desembre de 1992.

Els contactes amb l´Ajuntament segueixen estancats per ubicar el Museu a Can Sala.

1993

El dia 10 de febrer la familia Aymerich-Capdevila dona un caminador utilitzat per families del camp opulent.

1994

Adquisició d´un bressol tradicional turc.

Donació de l´obra "Líquido admiótico" de María Villalva per il·lustrar el llibre "Tot Mare, museo etnográfico materno en Catalunya" de Magda Sanrama i Felip.

Matías Ponce, ceramista, fa donació d´una obra.

1995

El 25 de genr de 1995 s´entrega a Pagès Editors documentació, fotos, etc. per la realització de 750 ejemplars del llibre TotMare dels quals la editorial es queda uns 250 i entrega un 10% de les vendes.

 
 
Explorer 800x600. Project designed by M. Parellada © 206-2012